Switch to English 

Effect van temperatuur op de fotosynthese en ademhaling

Verhogen van de temperatuur versnelt processen. Zo worden ook de fotosynthese en ademhaling door temperatuur beïnvloed. Hoe ieder afzonderlijk wordt beïnvloed is hieronder te lezen.

Ademhaling
Bij een hogere temperatuur gaat de plant sneller ademhalen. Zowel de groeiademhaling als de onderhoudsademhaling neemt toe. Met deze ademhaling worden suikers verbrand, die vervolgens niet meer beschikbaar zijn voor de groei van de plant. Een hogere temperatuur aanhouden dan noodzakelijk heeft dus een negatief effect op de groei. Een te lage temperatuur kan echter een negatief gevolg hebben op de fotosynthese en de ontwikkeling van de plant.
Voorbeeld effect temperatuur op ademhaling
Bruto fotosynthese
Behalve de ademhaling neemt ook de fotosynthese toe bij een hogere temperatuur. De bruto fotosynthese is de hoeveelheid suikers die aangemaakt worden door het fotosynthese-apparaat van de plant. Hier is het verlies aan suikers door de ademhaling nog niet vanaf getrokken. Als er veel licht is dient een hogere temperatuur aangehouden te worden om het fotosyntheseproces snel genoeg te laten verlopen.
Voorbeeld effect temperatuur op bruto fotosynthese
Netto fotosynthese
Voor de groei van de plant is alleen bepalend hoeveel suikers er netto overblijven. Dit is de resultante van de bruto fotosynthese minus de ademhaling. Wat de optimum temperatuur is voor het verkrijgen van een maximale netto fotosynthese is afhankelijk van het type gewas en de momentane instraling en CO2-concentratie. Het optimum is redelijk vlak, hetgeen betekent dat de temperatuur voor de fotosynthese niet zo nauw komt. Van groter belang is te bepalen welke temperatuur optimaal is om het gewas in balans te houden, ofwel de juiste verhouding te krijgen tussen de aanmaak van suikers (fotosynthese) en de verwerking ervan (ontwikkeling).
Voorbeeld effect temperatuur op netto fotosynthese
© Cli Mate 2024    | Contact|Disclaimer