Switch to English 

Introductie energie

Energiebesparing
Energie is een niet te onderschatten kostenpost. Door daar op een bewuste manier mee om te gaan kan veel geld bespaard worden.
Ten eerste door goed te onderzoeken of door aanpassing van de technische installatie of door een verbeterde inzet hiervan het energieverbruik kan worden verlaagd.
Wat voor technieken zijn er om nog efficiënter met energie om te gaan? Valt er door het aanpassen van de installatie in het ketelhuis of in de kas nog energie te besparen? Kan ik het beste verwarmen door middel van een ketel, of kan ik beter investeren in een WKK of misschien wel een warmtepomp?
Verder liggen er bij de manier van klimaat regelen nog veel mogelijkheden om energie te besparen. De manier van telen verander je echter niet zomaar. Daar zit een zeker risico in. Toch zal je je als ondernemer continu af moeten vragen of er kosten vermeden kunnen worden. Hoeveel kan er bespaard worden door het kasklimaat iets aan te passen? Is een minimum buistemperatuur wel altijd nodig en als ik de minimum buistemperatuur wat verlaag hoeveel energiebesparing levert dat dan op? Kan ik in mijn teelt temperatuurintegratie toepassen, zodat ik meer gebruik maak van de zonnewarmte die helemaal gratis is?
 

  De vrije gasmarkt
Naast de directe energiebesparing kan tegenwoordig ook op de energiekosten bespaard worden door het gasafnamepatroon aan te passen aan het gascontract of electriciteitscontract. Hoe flexibel er met warmte kan worden omgegaan hangt af van de inpassing van de warmtebronnen. Een open buffersysteem biedt maximale flexibiliteit. Hoeveel er vervolgens met warmte geschoven kan worden hangt af van de bufferinhoud. Door op het energieverbruik te besparen kan in veel gevallen ook een gunstiger contract afgesloten worden. Voor tuinders die vrij zijn op de gasmarkt is het verder van belang inzicht te hebben in het energieverbruik. Dit om een zo gunstig mogelijk contract met het energiebedrijf af te sluiten.
© Cli Mate 2024    | Contact|Disclaimer